Afvalbeheerbijdrage

Actueel -

Sinds januari 2023 is de wetgeving rondom de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen aangepast. Dit heeft de nodige consequenties voor zowel uw organisatie, als Facility Trade Group.

Wat is de Afvalbeheerbijdrage?

Voor verkooppuntverpakkingen die ter plaatse worden afgevuld moet er een Afvalbeheerbijdrage (ABB) betaald worden. Denk bijvoorbeeld aan take away verpakkingen, zoals puntzakken voor friet, hamburgerdozen, koffiebekers en tasjes. Producenten en importeurs worden door deze wetgeving verantwoordelijk voor de opgave en afdracht van de Afvalbeheeropgave aan het Afvalfonds.

Wat zijn de gevolgen van de Afvalbeheerbijdrage voor uw bedrijf?

Wij zijn helaas genoodzaakt om de Afvalbeheerbijdrage door te berekenen. Vanaf 11 januari 2023 brengen wij daarom de Afvalbeheerbijdrage in rekening. Dit staat als aparte regel op uw orderbevestiging en factuur (ABB Afvalbeheerbijdrage), want wij willen graag transparant naar u zijn en dit inzichtelijk voor u maken.

Deze Afvalbeheerbijdrage bestaat uit vastgestelde prijzen op basis van gewicht, waaronder de volgende materiaalsoorten per kilogram gewicht:

  • Papier en karton €0,012
  • Plastic (regulier tarief) €1,050
  • Drankenkartons €0,700

Wij verkopen een uitgebreid assortiment. Dus wij hebben tijd nodig om de juiste bedragen aan heffingen per product te berekenen. Daarom kunnen onze prijzen nog wijzigen. Waarbij we het recht voorbehouden om de heffingen van het Afvalfonds alsnog in rekening te brengen of door te voeren in onze prijzen.

Extra toeslag SUP-artikelen

Naast de wetswijziging rondom de Afvalbeheerbijdrage is er per 1 januari ook een extra toeslag van toepassing op SUP-artikelen. Deze toeslag voor Single Use Plastics artikelen bedraagt voor 2023 € 2,30 per 1.000 stuks voor drinkbekers, drankverpakkingen en SUP voedselverpakkingen. Deze toeslag berekenen wij vanaf 11 januari 2023 aan u door. Op uw orderbevestiging en factuur kunt u deze kosten onder de regel SUP Toeslag Single Use Plastics terugvinden.

Bevat uw verkooppuntverpakking plastic?

Dan brengen wij zowel de Afvalbeheerbijdrage als de extra SUP toeslag in rekening. U ziet dan de regels ABB Afvalbeheerbijdrage en SUP Toeslag Single Use Plastics op uw orderbevestiging en factuur. Meer weten over de SUP-wetgeving? Bekijk dan onze pagina met 20 vragen over de SUP-wetgeving.

FAQ over de Afvalbeheerregeling

Wij hebben de meest gestelde vragen over de Afvalbeheerbijdrage voor u op een rij gezet. Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@ftgroup.nl.

Tip: Bekijk het Afvalbeheerbijdrage schema onder de veelgestelde vragen of Afvalbeheerbijdrage schema.

Wie betaalt vanaf 1 januari 2023 de Afvalbeheerbijdrage?

  1. Gaat het om een verpakking met met een merk/logo of naam van een Nederlandse partij? Dan moet deze partij (de merkhouder) de bijdrage betalen.
  2. Als het gaat om een zogenaamd Verkooppunt Verpakking (bijvoorbeeld drinkbekers, frietbakjes of tasjes) dan betaalt de leverancier de bijdrage.
  3. Is het een verpakt product? Dan betaalt degene die dit voor het eerst op de Nederlandse markt aanbiedt de bijdrage.

Belangrijk: deze regels gelden alleen voor verpakkingen die in Nederland op de markt worden gebracht.

Wat is een verkooppuntverpakking?

Het Afvalfonds hanteert hiervoor de volgende omschrijving: Het gaat om verpakkingen die naar hun aard bestemd zijn om op het verkooppunt te worden afgevuld. Het gaat dus om een verpakking die ter plaatse, op het moment van verkoop, wordt gevuld of aan een product worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan tasjes, frietbakjes en drinkbekers. Bestek en rietjes gelden niet als verpakkingen.

Wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023 voor de omverpakkingen?

De omverpakkingen worden vanaf 1 januari 2023 gezien als een onderdeel van een hoofdverpakking. Dit betekent dat de partij die verantwoordelijk is voor de afdracht van de bijdrage voor de verpakking, ook verantwoordelijk is voor de bijdrage van de omverpakking.

Zijn de regels rondom de Afvalbeheerbijdragen al volledig duidelijk?

Nee, helaas is er op diverse onderdelen nog onduidelijkheid. Het Afvalfonds en het Ministerie komen nog met aanvullende informatie.

Vragen over vrijstellingen van de Afvalbeheerbijdrage

Vanaf welk gewicht geleverde verpakkingsmaterialen per jaar bent u verplicht aangifte te doen voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen?

Als het totale gewicht uitkomt boven de 50.000 kg bent u verplicht aangifte te doen en betaalt u de Afvalbeheerbijdrage.

Bestaat er ook een minimumgewicht of minimumaantallen voor aangifte voor de verpakkingen die vallen onder de SUP regelgeving? Zoals kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Nee, hier geldt geen minimumgewicht of minimumaantallen. U bent altijd verplicht aangifte te doen voor SUP-producten. Hier betaalt u het daarvoor geldende tarief. Meer weten over de SUP-wetgeving? Bekijk dan onze pagina met 20 vragen over de SUP-wetgeving.

Tarieven & BTW

Wat zijn de tarieven van de Afvalbeheerbijdrage?

De vastgestelde tarieven zijn terug te vinden op: https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven
Het gaat onder meer om de volgende bedragen:
Voor papier en karton is dit – € 0,012 per kg
Voor plastics (regulier tarief) is dit – € 1,050 per kg

Let op: de tarieven kunnen jaarlijks wijzigen!

Moet er BTW worden betaald over de Afvalbeheerbijdrage?

Ja, de gecommuniceerde tarieven worden vanuit het Afvalfonds verhoogt met 21% BTW.

Export

Wat als de verpakking in Nederland op de markt wordt gebracht en vervolgens naar het buitenland wordt geëxporteerd?

Als producten in Nederland op de markt worden gebracht, maar vervolgens naar het buitenland worden geëxporteerd, dan is de Afvalbeheerbijdrage niet verschuldigd. Vraag deze via een formulier terug bij het Afvalfonds.

Bron: Paardekooper

Afvalbeheerbijdrage schema

 

Afvalbeheerbijdrage Facility Trade Group

Deel deze pagina
+