Coronavirus facts en preventie

Actueel -

Op advies van het @RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schaalt Nederland op naar het hoogste niveau van waakzaamheid voor het corona virus. Goede hygiëne helpt mee om verspreiding te voorkomen! Onderstaand de feiten per 31-01-20 (Bron RIVM)

Hoe besmettelijk is het nieuwe coronavirus? En is het van mens op mens overdraagbaar?
De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Hoe besmettelijk het virus precies is en hoe snel het zich verspreidt, is niet goed bekend. De WHO en Chinese overheid brengen de situatie van dag tot dag in kaart. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de  besmettelijkheid.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, longklachten of keelpijn.

Is deze ziekte ernstiger dan een gebruikelijke griep?
Dat weten we nog niet goed. De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend. Maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage en hoe groot die is.

Hoe wordt een coronavirus overgedragen?
De overdracht is afhankelijk van het specifieke coronavirus. Menselijke coronavirussen kunnen worden overgedragen door een geïnfecteerd persoon op anderen door:

  • de lucht door hoesten en niezen;
  • nauw persoonlijk contact, zoals aanraken of handen schudden;
  • het aanraken van een voorwerp of oppervlak waarop het virus zich bevindt en het daarna aanraken van mond, neus of ogen voordat de handen worden gewassen.

Wat kunnen mensen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het in acht nemen van de algemene hygiënemaatregelen. Deze maatregelen gelden niet alleen voor het coronavirus, maar ook voor alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. U kunt het risico op besmetting beperken door het volgende:

  • Was uw handen vaak en op de juiste manier
  • Raak uw ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.
  • Gebruik handdesinfectiegel als water en zeep niet beschikbaar zijn
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes (eenmalig gebruik)
  • Reist u naar getroffen gebieden? Vermijd dan vooral de vis-, vlees of pluimveemarkten, het aanraken van dieren.

Handen wassen op de juiste wijze…. Hoe doet u dat eigenlijk?

Het goed wassen van uw handen is zo simpel nog niet. Zo wordt er gemiddeld maximaal 10 seconden vrijgemaakt om de handen te wassen, terwijl na 30 seconden pas de meeste bacteriën zijn verwijderd van de handen. Wanneer u uw handen op een juiste manier wilt wassen is van belang dat de volgende stappen goed worden opgevolgd.

1: Was uw handen onder stromend water
2: Gebruik hierbij vloeibare zeep of foam.
3: Wrijf de zeep of foam over de hele hand, ook tussen de vingers
4: Spoel uw handen minimaal 30 seconden goed af
5: Droog uw handen goed af met een papieren wegwerphanddoekjes of katoenen handdoekrol voor eenmalig gebruik.

Heeft het zin om mondkapjes te dragen om jezelf te beschermen tegen het nieuwe coronavirus?
In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. U moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.

Ons preventiepakket met coronavirus producten
Ondanks het feit dat het virus nog niet in Nederland is opgedoken (het RIVM sluit dit niet uit) is er op dit moment een verhoogde vraag naar producten die bescherming bieden tegen het virus. We hebben een aantal producten geselecteerd die helpen om bescherming te bieden tegen het virus. Deze preventielijst met producten treft u hieronder.

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

Interesse? Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Deel deze pagina
+