Mondkapjes en mondneusmaskers, hoe zit het nu precies?

Er zijn verschillende soorten kapjes en maskers die de mond en/of neus beschermen tegen infectie. Medische maskers voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zijn daardoor veel duurder dan niet-medische mondmaskers. Mondkapjes uit de laatste categorie beschermen de drager ervan in zeer beperkte mate. De bescherming is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn, de mate waarin het masker aansluit op het gezicht en het draagcomfort. We hebben alles in een makkelijk overzicht gezet.

 

Mondneusmaskers in de zorg

Zorgverleners die zorg bieden aan patiënten met COVID-19 of patiënten die hiervan verdacht worden dragen een mondneusmasker dat voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Professionele medische mondkapjes zoals de chirurgische maskers (IIR) en de FFP2/FFP3 mondkapjes uit het bovenstaande schema zijn in beperkte hoeveelheden beschikbaar. Op dit moment worden deze maskers uitsluitend ingezet voor zorgverleners die risico lopen op besmetting. Onderstaand twee voorbeelden uit ons assortiment van medische maskers.

 

Vouwmasker FFP2
Artikelnummer 1.01.40.212.25
Verpakking: Alleen in bulkverpakking verkrijgbaar (doos van 20 polybags van 25 stuks)

 

 

Cupmasker FFP2
Art. 1.01.30.210.20
Verpakking: Alleen in bulk verkrijgbaar (doos à 600 stuks)

 

 

Niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes zoals hygiënisch mondkapjes en wasbare textiel maskers beschermen de drager zeer beperkt tegen besmetting. De mate van bescherming hangt af van :

  • De kwaliteit van de materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn.
  • De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht.

Professionele mondkapjes sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.

Mondkapjes in het Openbaar Vervoer

Met de huidige regels in Nederland is het niet nodig om in privétijd een mondkapje te dragen. Een uitzondering hierop vormt het openbaar vervoer. Gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht als u reist met het openbaar vervoer.

Gelaatsscherm goed alternatief 

Gelaatsschermen of plastic kappen, de zogenaamde face-shields, zijn een praktisch alternatief voor mondneusmaskers. De drager van dit soort kappen wordt goed beschermt bij direct face-to-face contact met mogelijke COVID-19 patiënten. Omdat de kap niet volledig aansluit op het gezicht zijn ze minder efficiënt in situaties waar virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen kunnen komen, zoals in het openbaar vervoer.

 Overige PBM’s

Overige persoonlijke beschermingsmiddelen die preventief ingezet worden tegen besmetting zijn (disposable) schorten, handschoenen, haarnetjes en spatbrillen. Klik hier voor een overzicht

Deel deze pagina
+