Door een andere bril

Blogs -

Blog door Judith van der Lee | Nationaal Toiletonderzoek

“Nationaal toiletonderzoek” JA! Wel eens van gehoord…. NEE, nooit gedacht hier zelf ooit aan mee te werken…. Wat wordt er nu eigenlijk onderzocht?

Mijn naam is Judith van der Lee en ik werk in de functie van Business Expert bij Facility Trade Group. Voorheen bezocht ik een toilet net als iedereen uit functioneel oogpunt. Nu in mijn werk ben ik met name bezig met de “inrichting” van sanitair.

Met de verschillende teststrips (gehuld in een kokertje) in mijn jaszak gemoffeld bezocht ik diverse openbare sanitaire ruimten. Met de strips test men verschillende onderdelen in de ruimte op hygiëne en aanwezigheid van bacteriën.

Soms kwam ik op een toilet zo mooi ingericht! Een beleving op zich. Bijna te mooi om waar te zijn… als in een film. Het rook er heerlijk, glinsterende wanden en ik keek recht in de ogen van één van mijn favoriete actrices…..dit moet toch echt wel schoon zijn! Of hebben ze hier juist iets te verbergen? Lekkere geuren en mooie inrichting betekent niet altijd “hygiënisch schoon!” Toch past dit zeker bij de “hospitallity” functie van het gebouw. Het gaf me een prettig en toch ook schoon gevoel.

 

Op andere locaties had ik toch al snel een vooroordeel. Het rook er vies, er lag rommel op de grond, oude tegeltjes, ontbrekende toiletborstels… Yek, ik durfde amper zo’n teststrip tegen de spoelknop aan te houden. Ik ken de uitslagen van de tests niet, maar beleving doet toch een hoop.

 

Door mee te werken aan dit onderzoek, ben ik de toiletten toch met een andere “bril” gaan bekijken. Natuurlijk, we willen graag dat het er mooi uitziet, dat het lekker ruikt. Dit geeft ons een aangenaam en veilig gevoel. Maar veel belangrijker is dat er goed wordt schoongemaakt. We willen er niet aan denken welke ziekte dan ook op te lopen door het aanraken van de deurkruk of het doortrekken van de wc.

Hoe “schoon” iets is, zien we echter niet. Jammer genoeg…, of misschien maar beter ook? Ik ben benieuwd naar de uitslag!

 

Deel deze pagina
+