Nationaal Toiletonderzoek Blog

Actueel -

Dansend door het toilet

 

door Rob Lamers

Regen, regen en nog eens regen: de eerste onderzoeksdag voor het Nationaal Toiletonderzoek is qua weer bedroevend slecht. Hopelijk zijn de resultaten van de metingen beter dan het weer!

De eerste stop is een tankstation aan de snelweg. Het kost 50 cent, maar dan krijg je ook een (optisch) schoon en goedverzorgd toilet. Aan het eind van de dag heb ik een heel stapeltje met vouches van tankstations en wegrestaurants. Op zich een mooi systeem: je mag feitelijk kosteloos van het toilet gebruik maken als je klant bent. Maar minder handig voor de leaserijder zoals ik. Eén tankstation had een mooie oplossing: gratis naar het toilet door je loyaltykaart te scannen.

Wat me opvalt is dat een aantal organisaties heel goed hebben nagedacht over de inrichting en uitstraling van hun toiletgroepen. Zo herken ik uniformiteit bij verschillende vestigingen van dezelfde organisaties en wordt er ook steeds vaker met visuals aan de wand gewerkt. Die visuals zijn op een aantal plekken ook mooi aangepast op de omgeving van de locatie of de stijl van het gebouw. Ook vielen mij gimmicks op, zoals een discobal aan het plafond op een mindervalidetoilet en het gebruik van ledverlichting om een hele achterwand in diverse kleuren uit te lichten.

Qua dispensers waren er veel verschillen: sommige locaties hadden dit keurig in één lijn ingericht en soms was het een ratjetoe van bij elkaar verzamelde dispensers die allemaal met een ander sleuteltje opengemaakt moeten worden. Ook kwam ik veel RVS tegen: dat blijft toch altijd een mooie en luxe uitstraling hebben! Naast de moderne luchtblowers waren er ook nog een aantal klassieke luchtblowers. Wat heb ik aan die dingen een hekel zeg: het duurt heel erg lang voordat je handen droog zijn en vanuit hygiënisch oogpunt wordt je er ook niet blij van.

De meeste toiletten leken optisch schoon. Of ze ook écht schoon waren zal nog moeten blijken. Maar her er der was het fijn geweest als er een seatcleaner had gehangen om de bril nog even voor gebruik te kunnen reinigen. Na een dagje openbare toiletten bezocht en getest te hebben is het heerlijk om thuis te komen en naar ons eigen toilet te gaan.

 

Deel deze pagina
+