Nieuw energielabel

Actueel -

We hebben sinds 2014 te maken met een energielabel voor stofzuigers. Vanaf september dit jaar wordt dit energielabel verder uitgebreid. Wat dit energielabel voor u als gebruiker van stofzuigers precies inhoud? Wij leggen het uit!

Vanaf 1 september telt het energielabel van een stofzuiger de energieklassen van A+++ tot D. We kennen deze energielabels al in bijvoorbeeld bruin- en witgoed, maar sinds 2014 dus ook voor stofzuigers.

Hieronder vind u de belangrijkste veranderingen op een rij:

  1. Vermogen terug naar max. 900 watt
  2. De stofopname op tapijt moet minimaal 75% zijn
  3. De stofopname op harde vloeren moet minimaal 98% zijn
  4. Energieklasse is minimaal C
  5. De stofemissie is minder dan 1 procent
  6. De stofzuiger produceert minder dan 80 decibel
  7. Na 40.000 buigingen moet de slang nog steeds bruikbaar zijn
  8. De motor moet een levensduur hebben van 500 uur of meer

Nu denkt u wellicht, maar 900 watt? Dan gebeurt er toch niets meer? Gelukkig is dat niet helemaal waar. Het wattage zegt in de praktijk weinig over de prestaties van een stofzuiger. De uiteindelijke prestatie van de stofzuiger is afhankelijk van een aantal factoren zoals; welk mondstuk gebruik ik, hoe is de constructie van de stofzuiger (hoe is de route van de lucht), welke diameter/ lengte slang gebruik ik. De combinatie van deze factoren bepalen de uiteindelijke luchtstroom en dus de hoeveelheid stof die er getransporteerd kan worden naar de stofzak.

Waterzuigers, industriële zuigers, robotstofzuigers en centrale afzuigsystemen vallen overigens buiten deze eisen.

Uitleg energielabel

Het energielabel vermeldt de efficiëntieklasse en vijf aanvullende prestaties. De waarden worden gemeten met gestandaardiseerde testmethoden die de hele stofzuigerbranche gebruikt.

Energie-efficiëntie
Het jaarlijkse energieverbruik van de stofzuiger wordt weergegeven in de klassen A t/m G. Om binnen de klassen te kunnen vergelijken, wordt het aantal kWh/jaar ook apart vermeld.

Stofuitstoot
Als men last heeft van allergieën zijn de klassen voor stoffenuitstoot ook zeer relevant. Vanaf september 2017 zullen hier maximale grenzen aan worden gesteld.

Geluidsniveau
Het aantal decibel dat de stofzuiger produceert terwijl hij tapijt zuigt wordt gemeten.

Stofopname tapijt en harde vloeren
De stofopname voor zowel tapijt als harde vloeren met een kier worden weergegeven in klassen A t/m G. Deze prestatieklassen zijn minstens zo interessant als het energieverbruik.

Nieuwe stofzuigers

Om aan bovenstaande eisen te voldoen ontwikkelden stofzuigerproducenten te laatste jaren een aantal nieuwe modellen. Daarbij is het belangrijk dat deze modellen dezelfde prestaties (of beter) kunnen leveren. Onze partners NILFISK en TASKI beschikken over stofzuigers die voldoen aan de nieuwe eisen.

De bekende Nilfisk VP300 HEPA voldoet al een tijdje aan deze nieuwe eisen. In de tweede helft van dit jaar komt er een vernieuwde VP300 op de markt. Uiteraard houden we u op de hoogte over de lancering.

TASKI lanceert deze maand de nieuwe Taski Aero lijn. Lees hier alles over deze muisstille krachtpatser!

Deel deze pagina
+