IJsstralen

Voor oppervlaktereiniging is reinigen met ijsstralen onder hoge druk een goede methode. De ijsstraaltechniek vereist weinig water, energie en is milieuvriendelijk. Deze manier van reiniging is geschikt voor de auto-industrie, machinebouw, voedingsmiddelenbranche en chemische bedrijven.

Hoe werkt het?

(Droog)ijsstralen is een droge reinigingstechniek waarbij pellets vast CO2 (droogijs) met grote kracht op het te reinigen oppervlakte wordt gespoten. De reinigende werking is gebaseerd op 3 effecten:

Inslageffect

De persluchtstroom versnelt het droogijs proces. Het ontwerp van de straalpijp zorgt voor een grote kinetische energieoverdracht.

Thermoshock

Door het temperatuurverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs, ontstaat een grote temperatuurgradiënt. De temperatuurgradiënt veroorzaakt microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag. Hierdoor komt de laag makkelijker los.

Micro-explosie

Op het moment dat een droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Optimaal schoon zonder schade

Tijdens het ijsstralen blijft het oppervlakte onbeschadigd. IJs is namelijk zachter dan de meeste andere materialen. Er kan ook soda worden toegevoegd aan de luchtstroom. Hierdoor krijgt het ijsstralen een schurend component. Dit is te vergelijken met zandstralen. Op deze manier kan hardnekkig vuil zoals vet, roet, olie of roest verwijderd worden van beton, staal en andere oppervlakten.

Wanneer is ijsstralen geschikt?

Zoals eerder benoemd is IJsstralen voor diverse toepassingen geschikt. Vuil, zoals chemicaliën, worden in de chemische industrie gemakkelijk verwijderd door deze machine. Ook vet en olie in de machinebouw vormen geen probleem meer. In de scheepsbouw kan ijsstralen gebruikt worden om verflagen op schepen te verwijderen. IJsstralen zorgt in de farmaceutische industrie voor reinigen zonder bacteriën. Dit kan eventueel met een toevoeging van een UV-lamp.

Pluspunten

De techniek voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne. Als straalmiddel wordt leidingwater gebruikt. Voordat u aan de slag gaat benoemen we graag nog een aantal voordelen. Zo is het bij ijsstralen niet nodig om straalmiddel toe te voegen. Er ontstaat dus ook geen afval. Daardoor is de methode sneller en efficiënter dan traditionele schoonmaaksysteem technieken. Er is tevens geen sprake van stof dankzij deze reinigingstechniek.

Onze ervaring

Hoewel ijsstralen breed inzetbaar is, ervaren wij dat deze techniek vaak wordt ingezet voor de volgende toepassingen:

  • Reinigen van gebouwen bij restauratie,
  • van vervuiling van vuur, rook & overstromingen,
  • van elektrische schakelkasten en apparatuur zoals dynamo’s en transformators.
  • Industrie, reinigen van mallen etc.

Subsidie aanschaf ijsstraalmachine

Wist u dat het aanschaffen van een ijsstraalmachine extra interessant is? De overheid stimuleert deze milieuvriendelijke investering door vanuit de Mia een subsidie te verstrekken. De eventuele aanschaf kan u dus ook een fiscaal voordeel opleveren!

Heeft u vragen over het reinigen met ijsstralen of over onze andere producten uit ons assortiment specialistisch reinigen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze pagina
+