De kracht van

Bamboe

De kracht van bamboe

De oorsprong van het woord bamboe komt van het Maleisische woord “Mambu”. In de late 16de eeuw (1590-1600) noemden de Nederlanders het “bamboes” waarna het zijn Neo-Latijnse naam “Bambusa” kreeg. Sommigen beweren dat het oorspronkelijke woord “Bambu” was, omdat het lijkt op het geluid dat bamboe maakt als het ontploft in open vuur. Wanneer bamboe wordt verwarmd gaat de warme lucht in de afgesloten holle internodium kamers uitzetten en veroorzaakt het een explosief bam-boem geluid.

Bamboe is een gras
Bamboe behoort tot de gras familie Poaceae. Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boomachtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak “bamboe bomen” genoemd.

Waar groeit Bamboe?

Bamboe groeit in de tropische en subtropische gebieden op 5 continenten: Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië. Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Sommige bamboesoorten groeien 1 meter per dag, echter groeien de meeste soorten “maar” tussen de 5-20 cm per dag. Deze groeisnelheid kan alleen worden bereikt als de bamboe op een zeer voedingsrijke bodem groeit en wanneer de weersomstandigheden optimaal zijn

Guinness World Records

Het Guinness World Records stelt dat het wereldrecord voor de snelst groeiende plant op aarde behoort tot een “bepaalde bamboesoort” die tot 91 cm per dag groeit. Dat is omgerekend bijna 4 cm per uur of een groeisnelheid van 0,00003 km/h.

Bamboe als materiaalsoort

Bamboesoorten groeien snel en zijn daarom erg geschikt als grondstof. De bamboeproducten zijn allemaal FSC®- gecertificeerd. Daarnaast zijn de bamboeproducten uiterst sterk en temperatuurbestendig.

Temperatuurbestendig van      : -20°C tot 70°C
Magnetron                                  : nee
FSC® gecertificeerd*                  : ja
Composteerbaar                        : ja

Toepassingen

Bamboe wordt gebruikt voor de volgende producten : knoopprikkers, teppo skewers, sateprikkers, cocktailprikkers, masikolfprikkers, schaaltjes, puntzakken, bestek, fritesvorkjes en roerstaafjes. Bekijk HIER de bamboe producten in de Biodore brochure of ga naar de WEBSHOP.

FSC®-gecertificeerde producten zijn gemaakt van hout en houtgerelateerde grondstoffen zoals papier en karton die afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen.

Ons bamboe assortiment is veilig

Facility Trade Group heeft kennisgenomen van het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om zogeheten “bamboe serviesgoed” niet meer te gebruiken. De NVWA waarschuwt dat zulke bekers, borden en bestek gifstoffen kunnen afgeven wanneer het in contact komt met warmte. Dit kan leiden tot maagirritatie. Dit staat in een brief die minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. De producten die de NVWA adviseert uit de handel te nemen, zijn gemaakt van melamine (hard plastic) en een kleine hoeveelheid daaraan toegevoegde bamboepoeder. Naar aanleiding van dit bericht hebben wij onze leveranciers om een reactie gevraagd. Lees de reacties hier.

Deel deze pagina
+