Regelgeving en single used plastics
Single Use Plastics regelgeving 2021 – 2023 – 2024
De Europses Unie (EU) erkent het plastic afval in zee als een internationaal probleem. Daarom wil de EU wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: de Europese Single Used Plastics richtlijn (SUP-richtlijn). Deze SUP-richtlijn gaat over 10 plastic producten die het meest worden gevonden op de Europese stranden. Het doel van deze SUP-richtlijn is dan ook het tegengaan van vervuiling van onze (maritieme) leefomgeving.
Nederlandse regering en zwerfafval
De Nederlandse regering gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen, met de zogenaamde SUP-wetgeving. SUP staat voor Single Use Plastics en heeft zoals eerder genoemd betrekking op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. De Single Use Plastics wetgeving (SUP) is een wet die uit diverse fases bestaat. De wet ging in op 3 juli 2021. Lees hieronder wat voor gevolgen deze wetgeving heeft op uw bedrijf of organisatie.
JULI 2021 – Start SUP regelgeving
Vanaf 3 juli 2021 geldt het wettelijk verbod op single used plastics uit de SUP-richtlijn. Met dit verbod krijgen veel horeca- en facility professionals te maken. Onder het SUP-verbod vallen:
- Wegwerpbestek plastic (vorken, messen, lepels, roerstaafjes en eetstokjes)
- Wegwerpborden plastic
- Rietjes plastic
- Wattenstaafjes plastic
- Ballonstokjes plastic
- Producten van oxo-biologisch afbreekbaar plastic (niet afbreekbaar in natuur)
- Bewaarbakjes en bekers van geëxpandeerd polystyreen (‘piepschuim’)
JULI 2023 – Ontmoediging op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go.
Vanaf 1 juli 2023 wordt de huidige SUP-wetgeving uitgebreid. Vanaf dat moment is het verboden om gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Tegen bijbetaling van de consument mogen deze plastic verpakkingen echter nog wel verstrekt worden, vandaar dat deze regel valt onder het ontmoedigingsbeleid en niet onder het verbod. Daarnaast ben je verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het ‘bring your own’-principe te stimuleren. Hierbij mogen klanten zelf een mok, bord of bakje meebrengen.
JANUARI 2024 – Verbod op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse
Vanaf 2024 wordt de SUP-wetgeving verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het is vanaf dan verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling van deze producten zodat deze hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Deze vorm van recycling is op dit moment alleen mogelijk bij PET-producten, dus verpakkingen van andere materialen mogen vanaf 2024 niet meer aangeboden worden bij consumptie ter plaatse ook niet tegen bijbetaling.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf of organisatie?
Vallen uw verpakkingen onder de SUP-wetgeving? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. U kan bijvoorbeeld kiezen voor herbruikbare alternatieven of alternatieve materiaalsoorten. Facility Trade Group kan u daarbij helpen. We hebben diverse innovatieve en toekomstbestendige oplossingen beschikbaar en denken graag met u mee.
Twintig relevante vragen en antwoorden
Alle informatie nogmaals op een rijtje? Bekijk HIER de belangrijkste zaken met betrekking tot de SUP regelgeving.
Alternatieven voor single used plastics
Onze alternatieven voor single used plastics voldoen aan alle eisen op het gebied van functionaliteit, gebruiksgemak en beleving. Deze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen zoals bamboe, falcatahout, karton, palmblad en suikerriet. Een goed voorbeeld is de Zero Waste Cup. Klik hier voor meer informatie.