Regelgeving en single used plastics

– Laatste update 18 december 2023

Regelgeving en Single Used Plastics 2021 – 2023 – 2024 

De Europese Unie (EU) erkent het plastic afval in zee als een internationaal probleem. Daarom wil de EU wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: de Europese Single Used Plastics richtlijn (SUP-richtlijn). Deze SUP-richtlijn gaat over 10 plastic producten die het meest worden gevonden op de Europese stranden. Het doel van deze SUP-richtlijn is het tegengaan van vervuiling van onze (maritieme) leefomgeving.

Nederlandse regering en zwerfafval
De Nederlandse regering gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen, de zogenaamde SUP-wetgeving. SUP staat voor Single Use Plastic. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen verboden, tenzij voldaan kan worden aan hoogwaardige recycling. Sinds 1 juli 2023 is er al een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen.

 

JULI 2021 – Start SUP regelgeving 

Vanaf 3 juli 2021 geldt het wettelijk verbod op single used plastics uit de SUP-richtlijn. Met dit verbod krijgen veel horeca- en facility professionals te maken. Onder het SUP-verbod vallen:

  • Wegwerpbestek plastic (vorken, messen, lepels, roerstaafjes en eetstokjes)
  • Wegwerpborden plastic
  • Rietjes plastic
  • Wattenstaafjes plastic
  • Ballonstokjes plastic
  • Producten van oxo-biologisch afbreekbaar plastic (niet afbreekbaar in natuur)
  • Bewaarbakjes en bekers van geëxpandeerd polystyreen (‘piepschuim’)

 JULI 2023 – Ontmoediging op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go.

Vanaf 1 juli 2023 wordt de huidige SUP-wetgeving uitgebreid. Vanaf dat moment is het verboden om gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Deze plastic verpakkingen mag je nog wel verstrekken als de consument hier extra voor betaalt. Deze regel valt dus onder het ontmoedigingsbeleid en niet onder het verbod. Daarnaast ben je verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het ‘bring your own-principe te stimuleren. Hierbij mogen klanten zelf een mok, bord of bakje meebrengen. 

Voor voorverpakte dranken en voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor consumptie onderweg of bij afhalen en bezorgen hoef je geen herbruikbaar alternatief aan te bieden. Voor voorverpakte maaltijden of koude dranken die verkocht worden bij een supermarkt of andere to-go’ voedseluitgiftelocaties geldt dus alleen dat de consument extra moet betalen.

Indicatie toeslag:
– €0,25 voor bekers
– €0,50 voor een maaltijdverpakkingen (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)
– €0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten en portieverpakkingen

JANUARI 2024 – Verbod op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse

Vanaf 2024 wordt de SUP-wetgeving verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het is vanaf dan verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling van deze producten zodat deze hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Deze vorm van recycling is op dit moment alleen mogelijk bij PET-producten, dus verpakkingen van andere materialen mogen vanaf 2024 niet meer aangeboden worden bij consumptie ter plaatse ook niet tegen bijbetaling.

Wat betekent dit voor uw bedrijf of organisatie?

Vallen uw verpakkingen onder de SUP-wetgeving? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor herbruikbare alternatieven of alternatieve materiaalsoorten. Facility Trade Group kan u daarbij helpen. We hebben diverse innovatieve en toekomstbestendige oplossingen beschikbaar en denken graag met u mee.

Meer weten over de SUP-wetgeving? Download HIER een handige beslisboom.

Twintig relevante vragen en antwoorden

Alle informatie nogmaals op een rijtje? Bekijk HIER de belangrijkste zaken met betrekking tot de SUP regelgeving.

Alternatieven voor single used plastics

Onze alternatieven voor single used plastics voldoen aan alle eisen op het gebied van functionaliteit, gebruiksgemak en beleving. Deze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen zoals bamboe, falcatahout, karton, palmblad en suikerriet. Klik hier voor plasticvrije snackbakjes.

Bent u op zoek naar herbruikbare koffiebekers? Onderstaand treft u een handig overzicht. Klik hier om deze artikelen in de webshop te zien.

 

De overheid adviseert

Meer weten over de regelgeving ? Klik op het logo van het Ministerie.

 

 

 

Regelhulp van de overheid

Welke regels voor u gelden, hangt af van uw situatie. Het maakt verschil of uw klant of bezoeker bij u op locatie eet of drinkt of het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. In drie stappen naar een advies voor uw situatie. Klik HIER.

Deel deze pagina
+