Afvalzakken

Voor iedere afvalbak de juiste vuilniszak!

Het wisselen van een vuilniszak is niet het meest prettige klusje. Een afvalzak die veel te vol zit, in de afvalbak is gezakt of scheurt is extreem frustrerend en onhygiënisch. Dit probleem kan heel eenvoudig voorkomen worden door een goede vuilniszak te kiezen. Er zijn veel soorten, maten en kleuren afvalzakken te verkrijgen. Maar welke past nu het beste in uw prullenbak? Bij het aanschaffen van een afvalzak zijn er verschillende factoren die van belang zijn. Denk hierbij aan de toepassing, het materiaal en de afmeting van de zak.

Kleur

Voor het scheiden van afval zijn gekleurde zakken ideaal. Kies voor iedere afvalstroom een andere kleur. In één oogopslag is dan duidelijk welk afval in welke zak hoort.

  • Blauw: voor papier
  • Geel:  voor glas
  • Groen: voor GFT en etensresten
  • Grijs: voor restafval
  • Oranje of Rood: voor plastic, drinkpakken en blik
  • Transparant: voor pedaalemmers en kleinere prullenbakken in kantooromgevingen.
  • Blauw, grijs, zwart en wit zijn tevens de goedkoopste afvalzakken, deze worden dan ook veel gebruik op de afvalstromen die het meest voorkomen in huis en op kantoor.

Materiaal

Er zijn 2 kunststoftypes waarvan afvalzakken over het algemeen gemaakt worden. Het verschil zit in het productieproces.

HPDE (High Density Polyethylene) zakken worden geproduceerd onder lage druk. Daarmee blijven de kunststofmoleculen recht naast elkaar liggen en zoveel mogelijk intact. Het kunststof houdt daarmee zijn hardheid. HDPE-afvalzakken zijn hierdoor dun, zacht, stug en hebben een hoge prikweerstand. Echter, als er dan toch een gat in een zak zit, scheurt deze makkelijk verder. HDPE zakken zijn zeer geschikt voor licht afval, bijvoorbeeld papier of tissues.

Afvalzakken zwart

LDPE (Low Density Polyethylene) zakken worden gemaakt onder hoge druk. De hoge druk zorgt ervoor dat de ketens van de moleculen sterk vertakt raken. Dit heeft als gevolg dat er een zachte kunststof ontstaat. De flexibele LDPE zakken zijn sterk en soepel. Daarnaast zijn de zakken 100% recyclebaar. Afvalzakken van LDPE zijn ideaal voor zwaar afval zoals karton, hout, metaal en gft-afval. LDPE afvalzakken worden vaak gebruikt in de keuken, sportkantines en afvalcontainers.

Voor de klant die duurzaamheid erg belangrijk vindt is er de Biobag. Deze zak is composteerbaar, perfect voor in de keuken, milieuvriendelijk en verteerbaar.

Welke maat?

De maat van de afvalzak is niet hetzelfde als de maat van de afvalbak. Een afvalzak moet gemiddeld 30% groter zijn dan uw afvalbak. Dit heeft te maken met de extra ruimte die men nodig heeft om de afvalzak te kunnen sluiten. U wilt tenslotte niet dat de afvalzak tot de rand  gevuld is wanneer deze uit de bak verwijderd wordt. Door de extra ruimte wordt dit op voorhand voorkomen. Maar hoe bepaalt men dan de juiste maat van de afvalzak?

Voor rechte afvalbakken geldt:
Breedte = breedte van de bak (B) + diepte van de bak (D)
Lengte = Hoogte van de bak (H) + 10 a 20 cm

Voor ronde afvalbakken geldt:
Breedte
= diameter van de bak (D) x 3,14 (pi) delen door 2
Lengte = Hoogte van de bak (H) + 10 a 20 cm

Goed om te weten: De extra 10-20 cm is nodig voor de omslag om de bak. Bij een grotere bak houdt u meer marge aan dan bij een kleine bak.

Afvalmaatje

Wij hebben de meest gebruikte maten al voor u omgerekend. Download hier ons afvalmaatje en gebruik deze bij het bestellen. Zo kiest u snel de goede afvalzak.

Benieuwd naar ons assortiment? Klik hier!

Deel deze pagina
+