Personeelstekort opgelost met Robots?

Blogs -

Het wordt voor Nederlandse bedrijven steeds moeilijker om nieuwe werknemers aan te trekken. Het personeelstekort in onder andere de zorg, het onderwijs en de horeca loopt hard op en voorlopig lijkt hier ook nog geen einde aan te komen. Of toch wel?


“Robotisering wordt door veel mensen als een bedreiging gezien.”


Robotisering wordt door veel mensen als een bedreiging gezien. Dit komt met name door de betekenis van ‘robotisering’, namelijk: het proces waarbij taken die eerst door mensen werden uitgevoerd, door machines worden overgenomen. Toch zijn de eerste stapjes richting robotisering in de horeca al een tijdje geleden gezet. Kijk maar eens naar het opnemen van bestellingen. Eerder moest een bestelling altijd mondeling worden doorgegeven. Tegenwoordig kan men simpel bestellen via een bestelzuil of zelfs via de mobiele telefoon. Dit is misschien meer een voorbeeld van automatisering, maar zoiets was aan het begin van de eeuw nog ondenkbaar en is nu al helemaal ingeburgerd in ons systeem.


Bestelzuilen in een restaurant | Bron: Leqqr


Innoveren kun je leren

Enkele jaren geleden schreven wij al over robotisering in de horeca en de mogelijkheden die hiermee gepaard gaan, zoals: het bieden van een betere klantenservice, efficiënter werken en kosten besparen. De verwachtingen waren dan ook dat in de daarop volgende jaren de branche behoorlijk in mate zou toenemen, met als gevolg een drastisch te kort aan personeel. Er is inmiddels gebleken dat er een tekort is aan personeel, maar een goede oplossing lijkt uit te blijven.

Recent introduceerde het Utrechtse restaurant FoodExplore twee nieuwe collega’s genaamd: Billy en Bella. Twee robots die de werkdruk in het restaurant moesten verlagen. BellaBot is een servicerobot ontworpen door het Chinese hightech bedrijf Pudu. Zij begeleidt de gasten naar hun tafels en voorziet ze van een heerlijke maaltijd. Billy is de oudere broer van Bella en ook ontworpen door het bedrijf Pudu onder de naam: Holabot. Billy is ontworpen voor het sjouwwerk en brengt de vuile vaat naar de spoelkeuken. Op deze manier nemen de robots het ‘zware’ werk over, waardoor het personeel meer tijd heeft voor de gasten en efficiënter kan werken. Het Yotel hotel in Bosten verwelkomde op hun beurt Vi-Yo-Let als nieuwste lid van hun housekeeping team. Vi-Yo-Let is een Ultraviolet-desinfectie robot van UVD Robots. De dochteronderneming van het Deense Blue Ocean Robotics staat er om bekend dat zij haar robottechnologieën combineert met UV-C licht. Het onzichtbare licht doodt bacteriën en virussen. Op die manier worden oppervlakten en ruimtes zoals een hotelkamer of toilet goed ontsmet.


“Er is inmiddels gebleken dat er een tekort is aan personeel, maar een goede oplossing lijkt uit te blijven.”


Deze samenwerkingen tussen mens en machine laten duidelijk zien hoe de twee elkaar kunnen versterken in plaats van beconcurreren. Deze samenwerking levert naast een oplossing voor het personeelstekort, ook mogelijkheden tot nieuwe innovaties en uitbreidingen. Een toekomst waarin het personeel in de horeca zij aan zij werkt met een zogenoemde cobot lijkt niet eens zo heel ver weg.


Bellabot

Bellabot


Cobot kameraad

Cobot staat voor collaborative robot en betekent eigenlijk niks anders dan: samenwerkende robot. De Cobot is ontworpen om samen te werken met mensen in plaats van, zoals vaak word gedacht, hen te vervangen. Een mooi voorbeeld van een cobot zijn, de onder dezelfde naam uitgebrachte, robotarmen van Doosan Robotics. Terwijl de voorbereidingen worden getroffen voor het diner, vult de cobot een dienblad vol bestellingen, tapt een biertje of bakt frietjes en kip. De cobot bied letterlijk een automatisch helpend handje in de keuken. De mechanische arm neemt een repeterende handeling van een echte medewerker in de keuken over, waardoor deze meer tijd heeft voor ander noodzakelijk werk. Een ander mooi voorbeeld buiten de keuken is de robot bartender Toni, ontworpen door het Italiaanse bedrijf Makr Shakr. Terwijl Toni heerlijke cocktail mixjes voor uw gasten bereidt, kan het vrijgekomen personeel de focus leggen op het serveren en bedienen van uw gasten, om ze op die manier een onvergetelijke avond te bieden. Daarnaast is Toni een innovatieve en stijlvolle toevoeging aan uw interieur.


De cobot in actie | Bron: MoleyRobotic


Van conservatief naar progressief

Het lijkt er sterk op dat de conservatieve horeca zich langzaam over gaat geven aan een moderne toekomst, waarin robots en mensen samenwerken, om gasten een onvergetelijke avond te bezorgen. Het tekort aan personeel kan worden opgevangen door simpele handelingen te laten uitvoeren door robots, waar de gastvrijheid nog altijd bewaakt wordt door echte mensen. Op die manier neemt de horeca wellicht de leiding op het gebied van vooruitstrevende branches.

Voor wie niet kan wachten op de robotisering binnen de horeca, kan zelf de nieuwste moderne technieken in huis halen. De robotmaaier en robotstofzuiger zijn inmiddels bekend, maar neem eens een kijkje bij de Robotchef Moley. Deze hightech zelf kokende keuken brengt de toekomst van thuis koken naar een heel nieuw level. Met Moley kan tijd worden bespaard en vrijgemaakt doordat u niet zelf meer hoeft te koken. Daarnaast kunt u uw menu plannen en aanpassen aan verschillende diëten en levensstijlen. Moley kookt complete maaltijden, waarschuwt als ingrediënten bijna op zijn en maakt het aanrecht weer netjes schoon. Het is flink in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat..

 

Meer lezen over Robotisering. Klik hier voor ons blog “Steeds meer robots veroveren een baan in de horeca”

Deel deze pagina
+