Een tampon dispenser in moderne menstruatiezorg

Actueel -

Elke dag ervaren meer dan 800 miljoen meisjes en vrouwen over de hele wereld menstruatie. De menstruatie is een gezond en natuurlijk proces dat vaak samen gaat met het vrouw-zijn. Helaas blijft menstruatie omgeven door schaamte en taboes. Dit heeft niet alleen sociale gevolgen, maar ook financiële consequenties. Onderzoek van het Armoedefonds toont aan dat bijna 1 op de 10 meisjes en vrouwen soms niet over voldoende financiële middelen beschikt om menstruatieproducten aan te schaffen. Dit fenomeen, bekend als menstruatiearmoede, brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar leidt ook tot schrijnende situaties waarin slachtoffers genoodzaakt zijn wc-papier, oude doeken of zelfs een krant te gebruiken als vervanging voor de benodigde producten. Met een tampon dispenser die gratis menstruatieproducten uitgeeft kan u bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.

Wet en Regelgeving

In Nederland zijn menstruatieproducten, zoals tampons en maandverband, onderworpen aan de reguliere belastingwetgeving. Dit betekent dat ze vallen onder het standaard btw-tarief  van 9%. In tegenstelling tot sommige andere landen waar menstruatieproducten als luxegoederen worden beschouwd en onder het hogere belastingtarief vallen. Nederland heeft de btw op deze producten verlaagd om ze betaalbaarder te maken voor vrouwen.

Er zijn zelfs inspanningen geleverd om menstruatieproducten in Nederland volledig vrij te stellen van belasting. Dit, omdat men menstruatieproducten beschouwen als noodzakelijke hygiëneproducten. Verschillende organisaties en individuen zetten zich in voor gendergelijkheid en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot discussies over het verlagen of afschaffen van de belasting op deze producten.

Tegelijkertijd zijn er in Nederland ook andere initiatieven om de toegang tot menstruatieproducten te verbeteren. Organisaties en lokale overheden werken aan initiatieven om vanaf 2023 gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen op openbare plaatsen, zoals scholen, bibliotheken en openbare toiletten, om vrouwen in financiële nood te ondersteunen en menstruatiearmoede tegen te gaan.

Schotland als Voorbeeld

In 2022 nam Schotland een baanbrekende stap door wetgeving in te voeren die tampons en maandverband gratis beschikbaar stelt. Deze menstruatieproducten zijn nu verkrijgbaar in apotheken, buurtcentra en op scholen via tampon dispensers. Het doel van deze maatregel is om menstruatiearmoede te bestrijden en de toegankelijkheid van essentiële hygiëneproducten voor vrouwen te vergroten. De Schotse regering hoopt dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen en zich inzetten voor het recht van vrouwen op toegang tot gratis menstruatieproducten, waardoor hun gezondheid en welzijn worden ondersteund zonder financiële belemmeringen.

Sanitair Dispensers voor Vrouwen: Voordelen

Tampon- en maandverbanddispensers spelen een cruciale rol in het verbeteren van de toegang tot menstruatieproducten voor vrouwen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van menstruatiehygiëne en -gemak, en dragen bij aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van vrouwen op verschillende manieren:

 • Toegankelijkheid en Gemak: Tampon- en maandverbanddispensers bieden vrouwen de mogelijkheid om menstruatieproducten op openbare plaatsen, zoals toiletten in scholen, kantoren, winkelcentra en openbare gebouwen, te verkrijgen. Dit vergroot de toegankelijkheid van menstruatieproducten, waardoor vrouwen niet langer hoeven te worstelen om op onverwachte momenten voorbereid te zijn.
 • Privacy: Het hebben van dispensers in openbare ruimtes zorgt ervoor dat vrouwen discreet hun menstruatieproducten kunnen verkrijgen zonder zich ongemakkelijk te voelen of zich blootgesteld te voelen aan de blikken van anderen. Dit bevordert hun gevoel van waardigheid en respect.
 • Gezondheid en Hygiëne: Door tampon- en maandverbanddispensers beschikbaar te stellen, worden vrouwen aangemoedigd om hygiënische menstruatieproducten te gebruiken in plaats van minder veilige alternatieven, zoals oude doeken of papier. Dit helpt het risico op infecties en gezondheidsproblemen te verminderen.
 • Normalisatie: Het plaatsen van dispensers in openbare ruimtes draagt bij aan het doorbreken van taboes en stigma’s rond menstruatie. Het normaliseert het gesprek over me
  nstruatie en draagt bij aan een positievere kijk op deze natuurlijke biologische functie.
 • Empowerment: Toegang tot menstruatieproducten is essentieel voor de empowerment van vrouwen. Het stelt hen in staat om deel te nemen aan het dagelijkse leven zonder zich zorgen te hoeven maken over hun menstruatie. Dit is vooral belangrijk in scholen en werkomgevingen, waar vrouwen actief willen deelnemen zonder belemmeringen.

CWS Tampondispenser: Elegant en Functioneel

Bij Facility Trade Group streven we naar een samenleving waarin menstruatieproducten toegankelijk en beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft, en waar vrouwen niet worden belemmerd door financiële beperkingen bij het zorgen voor hun menstruatie en welzijn. Daarom presenteren we met trots de CWS tampondispenser. Deze dispenser is een elegante en discrete oplossing in de kleur oud roze.

 • Met slechts een druk op de dispenser wordt één tampon vrijgegeven,
 • Een timer zorgt voor een kleine tijdsinterval tussen de uitgiftes.Tampon dispenser | Gratis uitgifte van tampons | Period Pack | CWS
 • Deze tampon dispenser biedt ruimte aan 32 tampons, waarvan 16 reguliere en 16 super tampons. Een duidelijke voorraad-indicator aan de voorzijde zorgt ervoor dat u altijd weet wanneer bijvullen nodig is.
 • Voor extra veiligheid en om misbruik te voorkomen, is de dispenser afsluitbaar.
 • De dispenser is vervaardigd van schokbestendige materialen zoals ABS, PETG en POM, waardoor hij stevig en duurzaam is.
 • De tampon dispenser is niet alleen handig voor persoonlijk gebruik, maar kan ook een krachtig middel zijn in de strijd tegen menstruatiearmoede.

Door gratis tampons aan te bieden in onderwijsinstellingen en andere locaties, kunnen we bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van vrouwen in nood. Bij Facility Trade Group streven we naar een wereld waarin menstruatie niet langer een belemmering vormt voor vrouwen, maar waarin iedereen vrij is om zichzelf te zijn, zonder enige vorm van schaamte of financiële beperking. Laten we samen werken aan het doorbreken van taboes, het bevorderen van menstruatiepositiviteit en het bestrijden van menstruatiearmoede. Kijk voor meer informatie in ons Centre of Innovation

Deel deze pagina
+