Waarom vormt plastic een gevaar?

Samen met de Plastic Soup Foundation gaat Facility Trade Group de strijd aan tegen wegwerpplastic. Maar waarom vormt plastic een gevaar voor ons milieu?

Het grote succes van plastic is het grootste nadeel

Plastic werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw uitgevonden en werd voor bijna elk product dat je kunt bedenken gebruikt: zoals bakjes, flessen, stofzuigers, keukengerei, etc. Op dit moment produceren we jaarlijks maar liefst 311 miljoen ton nieuw plastic. Daardoor drijft in onze oceanen en zeeën steeds meer plastic afval. Jaarlijks komt er zo’n 5 miljoen ton in terecht. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep. Nederland verbruikt per inwoner 147 kilo plastic verpakkingen per jaar. Het grote succes van plastic is meteen het grootste nadeel: het is haast onverwoestbaar.

Nothing lasts forever. Except plastic.

Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is, komen we er maar moeilijk vanaf. Wetenschappers hebben onderzocht dat 15 tot 40% van het plasticafval in zee terechtkomt, dat is zo’n 8 miljard kilo. Wanneer plastic afbreekt, valt het uit elkaar in kleinere stukjes en kan het giftige stoffen afscheiden. Helaas kunnen dieren de stukjes plastic aanzien voor voedsel: vogels, zeedieren en zelfs plankton krijgt de microscopisch kleine plastic stukjes binnen en uiteindelijk komen deze giftige stukjes in onze voedselketen terechtkomen.

De levensduur van plastic

  • Plastic tas 20 JAAR
  • Plasticwegwerpbeker 30 JAAR
  • Plastic rietje 200 JAAR
  • Plasticflesje 450 JAAR
  • Plastic bekertje 450 JAAR
  • Plastic koffiecup 500 JAAR
  • Plastic tandenborstel 500 JAAR
Deel deze pagina
+