Wat zijn single used plastics?

De naam ‘single used plastics’ zegt het al. Dit soort plastic gebruiken we maar één keer en gooien we daarna weg. Wist u dat maar liefst 40% van de wereldwijde productie van plastic wordt geproduceerd voor fabricage van single use plastics? Denkt u hierbij aan plastic flesjes, rietjes, tasjes en verpakkingen van snacks. Maar ook aan deksels op koffiebekers, ballonnen en -touwtjes, wegwerp bestek en -bordjes, tandenstokers, maandverband, single-serve koffiecapsules en bakjes. Met andere woorden, single used plastics zijn overal om ons heen.

Waarom zijn single used plastics een probleem?

Single used plastics worden in een paar seconden gemaakt en worden door ons slechts enkele minuten gebruikt. Het duurt honderden jaren om single used plastics af te breken. Een plastic tasje gebruiken we bijvoorbeeld maar zo’n 12 minuten voor we het weggooien. Door veelvuldige verbruik groeit onze berg plasticafval snel. Veel single used plastics komen helaas op straat en in de natuur terecht. Volgens de Plastic Soup Foundation bestaat de top-3 van single used plastics in Nederland uit flesjes, tasjes en rietjes. De feiten op een rijtje:

Flesjes

  • In Nederland worden door ons 1,4 miljard flessen per jaar gebruikt waarvan 750 miljoen kleine flesjes
  • Stichting De Noordzee telde per 100 m2 strand zo’n 19 plastic doppen en 7 plastic flesjes; 260 doppen en flesjes per m2 kilometer!
  • Ook in Amsterdam komen plastic flesjes in het water terecht; van 2011 tot 2017 heeft Plastic Whale maar liefst 105.105 flesjes uit de grachten gevist

Tasjes

  • Vóór 2016 gebruikten we met z’n allen jaarlijks 3 miljard plastic tasjes; meer dan 170 tasjes per inwoner
  • In 2016 kwam er in Nederland een verbod op gratis plastic tasjes; voortaan moesten we voor een tasje betalen
  • Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat we kopen gelukkig met meer dan 70% afgenomen naar 50 tasjes per inwoner; hierdoor eindigt 40% minder plastic tasjes als zwerfafval

Rietjes

  • In heel Europa gebruiken we in totaal 36,4 miljard rietjes per jaar
  • De VS doet hier nog een schepje bovenop, dagelijks gebruiken zij gemiddeld 1,6 plastic rietjes per inwoner; 500.000.000 rietjes per dag!!
  • Veel plastic rietjes komen in de natuur terecht; rietjes staan dan ook in de top-10 van meest gevonden plastic items tijdens beach clean-ups

Andere single used plastics zoals snackverpakkingen, wattenstaafjes en sigaretten worden ook vaak op straat en in het milieu gedumpt.

Wat gebeurt er als we niet stoppen met single used plastics?!

Als we niet stoppen met het gebruik van single used plastics zal in 2025 de plasticvervuiling in oceanen verdrievoudigd zijn. Dan bevinden zich naar verwachting meer stukken plastic dan vissen in zee.

Waarom stoppen, we recyclen het plastic toch?

Ondanks dat we plastic apart inzamelen om het kunnen recyclen, kunnen afvalverwerkers de enorme hoeveelheid plasticafval niet aan. Door de diversiteit aan soorten plastic is recyclen een intensieve en kostbare zaak. Daarom is de beste oplossing dat we de productie van plastic omlaag brengen en gaat het verbod op single used plastics een positief effect hebben.

Wat zijn alternatieven?

Voor veel single used plastics kunt u alternatieven krijgen: o.a. servies van palmblad, bestek van bamboe en rietjes van papier. Meer info

Deel deze pagina
+