Nationaal Toilet Onderzoek 2023 – Rondje Schiermonnikoog

Actueel -

Dit jaar heeft Facility Trade Group zich opnieuw verbonden als uitvoerende partij voor het Nationaal Toilet Onderzoek, en ja, ook dit jaar heb ik me weer laten overhalen om een van de ‘testers’ te zijn. Testen voelt altijd een beetje stiekem en, zoals altijd, stelde ik deze ongemakkelijke klus tot het laatste moment uit. Bovendien was het vlak voor de deadline prachtig weer in Nederland, en mijn echtgenote stelde voor om een dagje naar het mooie Schiermonnikoog te gaan.

Toen ik wat ruimte inruimde voor de testsetjes in de koeltas, konden we ze gebruiken tijdens onze verkenning van Schiermonnikoog. Volgens NOS nieuws in 2022 was Schiermonnikoog de meest toiletvriendelijke gemeente in Friesland. We wilden zien of ze ook de schoonste toiletten van Nederland hebben.

Op weg naar het Eiland

In alle vroegte ging ik naar Lauwersoog voor de eerste boot. De passagiersterminal was al een uur voor vertrek vol, wat twijfels opriep over de staat van het toilet. Maar verrassend genoeg was het herentoilet acceptabel, relatief schoon en fris ruikend, ondanks de drukte. Alleen de hete luchtblazer voor het drogen van de handen was niet mijn favoriet.

Op weg naar de veerboot zochten we meteen een plekje op het zonnedek om van de zeelucht en de overtocht te genieten (en hopelijk zonder meeuwenincidenten). Na een kop koffie en een koek vond ik een rustig moment op het toilet om de testjes te doen. Ondanks de drukte was de algemene indruk zeer acceptabel, met nette voorzieningen, een automatische kraan en gelukkig een katoenen rolhanddoek. Pluspunten voor de boot.

Strandpaviljoen op Schiermonnikoog


Toiletbeoordelingen op Schiermonnikoog

Na aankomst op Schiermonnikoog gingen we meteen naar het Badstrand en streken neer bij een van de beste paviljoens in Nederland. Gewoonlijk stond er een wachtrij voor de ingang, maar het wachten was de moeite waard vanwege de geweldige ervaring. We waren benieuwd of de toilethygiëne overeenkwam. Het toilet was eenvoudig, met een strandthema, zoals verwacht. Het was acceptabel schoon, zeker voor een strandpaviljoen, en er waren goede handhygiënevoorzieningen. Na wat versnaperingen wilden we eigenlijk op de loungebanken blijven hangen, maar dat was niet de reden voor onze reis naar Schiermonnikoog, dus pakten we onze spullen en gingen voor een strandwandeling.

Na een uur arriveerden we bij de volgende strandopgang en streken neer bij het volgende Beach Club-paviljoen/restaurant met uitzicht op zee. Maar dat zei nog niets over de staat van de toiletten, en ik was nieuwsgierig omdat de dag al vorderde en dat meestal geen positieve invloed heeft op de hygiëne van strandtoiletten. De eerste visuele indruk was een beetje rommelig, begrijpelijk gezien het tijdstip en de locatie. Maar een tussentijdse schoonmaak op drukke dagen maakt al snel een positieve indruk op de gasten. Bovendien hadden ze verbeteringen doorgevoerd wat betreft de handdroging. In het verleden waren er luide blowers die tot in het restaurant te horen waren, maar deze waren nu vervangen door nette papieren handdoekrollen. Een goede verbetering!

Voordat we teruggingen naar Schiermonnikoog dorp om de dag af te sluiten in een restaurant, bezocht ik snel het openbare toilet bij een strandopgang. Dit toiletgebouw staat bekend als het ‘Laatste toilet voor Noorwegen,’ het meest noordelijke WC-gebouw van Nederland. Helaas waren de zeep- en handdoekdispensers al leeg tegen het einde van de middag, wat jammer was voor reizigers met vuile handen.

Het meest noordelijke WC-gebouw van Nederland


Meer beleving – minder luxe

Na een heerlijk diner en een voldaan gevoel namen we de laatste boot terug naar het vasteland. Onderweg naar huis maakten we een tussenstop bij een hotel-restaurant voor een luxe toiletbezoek. Alles was in orde en schoon, vooral gezien het tijdstip van de dag, maar helaas waren er wederom blazers voor het drogen van de handen. Ondanks de minder luxe toiletervaring op Schiermonnikoog kiezen we nog steeds voor de totale beleving van langzaam leven en genieten op het eiland!

Toiletten op het vaste land bieden meer luxe

 

Dick Altena Key Accountmanager bij Facility Trade Group

Deel deze pagina
+