Nationaal Toiletonderzoek 2023: Van Top tot Flop, Wat Een Avontuur!

Actueel -

Met een gedetailleerd plan, een goedgevulde doos vol testmateriaal en een ritje richting Noordwest-Holland, betrad ik onbekend terrein. Het beloofde een spannende ervaring te worden, want ik bevond me op wegen waar ik zelden met de auto kwam, en het uitvoeren van mijn tests zonder betrapt te worden voelde als een heuse uitdaging. Maar wat me echt verbaasde, waren de enorme verschillen die ik tegenkwam tussen de openbare toiletten.

Op sommige locaties was hygiëne ver te zoeken, zo ook op dit smerige toilet


Hygiëne laat vaak te wensen over

Soms liet de hygiëne flink te wensen over. Onderweg was mijn eerste testpunt een tankstation langs de weg, maar dat viel al snel af. De toiletten waren defect en er stond een lange rij, dus ik ben snel verder gereden. Al durf ik te wedden dat dit toilet zeker niet de beste score had behaald.

Vervolgens besloot ik enkele horecagelegenheden te bezoeken, en eerlijk gezegd vielen de toiletten me positief mee. Ze waren visueel schoon, er mankeerde niets aan en alles werkte naar behoren. Simpel en effectief, zo zou ik ze beschrijven.

Wat me echter wel enorm tegenviel, waren de ziekenhuistoiletten. Je zou toch verwachten dat juist daar de hygiëne van het hoogste niveau is. Maar niets was minder waar: er ontbraken of waren kapotte voorzieningen en sommige toiletten lieten te wensen over qua netheid. Ook touchless kranen, dispensers en spoelknoppen waren schaars, en de inrichting liet te wensen over.

Mooie sfeervolle aankleding wat leidt tot een echte ervaring


Een echte ervaring

Gelukkig waren er ook enkele pareltjes te vinden. Zo bezocht ik een gerenommeerd hotel in Haarlem, waar het toiletteren een echte ervaring was. De toiletten waren niet alleen schoon en fris, maar roken ook nog eens lekker. De inrichting was smaakvol, alle voorzieningen pasten goed bij elkaar en de tegels en spiegels creëerden een gezellige sfeer. Het toilet zelf was brandschoon en werkte met touchless technologie. Conclusie: modern, stijlvol en schoon.

Mijn terugblik op het avontuur

Als ik terugkijk op mijn avontuur, ben ik verrast door de staat van veel toiletten. Er is zeker ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld door simpelweg moderne dispensers toe te voegen, vaker schoon te maken of een aangenamere geur te creëren. Gelukkig zijn er nog steeds enkele pareltjes te ontdekken, hoewel ze wel steeds zeldzamer lijken te worden. Nederland heeft nog wat werk te verrichten op het gebied van sanitaire voorzieningen.

 

Sam van Coeverden Marketing en Communicatie Specialist bij Facility Trade Group

Deel deze pagina
+