5 tips om uw sanitair duurzaam en circulair in te richten

Blogs -

5 tips om uw sanitair duurzaam en circulair in te richten

1. Creatief renoveren & inrichten

Bent u uitgekeken op de verouderde tegels en saaie dispensers van uw sanitair? Het renoveren van een toiletruimte is vaak een flinke ingreep. Maar met behulp van de nieuwste technieken op het gebied van wrapping en de inzet van folies ondergaan uw sanitaire ruimten op een relatief eenvoudige wijze een ware transformatie. Bij renovatieprojecten van gedateerde sanitaire voorzieningen is dit een fantastisch alternatief voor een verbouwing. Er hoeft niet gesloopt te worden, geen hak- en breekwerk, geen stof dat vrijkomt. De bestaande wandstructuur blijft intact, dit zorgt voor minder belasting voor het milieu.

De folies zijn niet alleen inzetbaar voor het creëren van een beleving, zie bieden ook de oplossing voor hinderlijke geurproblemen. De folies bevatten een werkzame stof die organische en anorganische geuren absorberen. Nare luchtjes verdwijnen doordat deze worden opgezogen en niet alleen worden gecamoufleerd. Dus: vergeet die ingewikkelde aannemersklus en onderzoek eens creatievere manieren om het sanitair te voorzien van een nieuwe frisse look.

2. Maak gebruik van de juiste technologie

Veel dispensers en voorzieningen in de sanitaire ruimten zijn tegenwoordig verkrijgbaar met sensortechnologie. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van de CWS Smartwash en de sensorkraan. Wist u dat een CWS sensorkraan zorgt voor een waterbesparing van ongeveer 85%? Op jaarbasis scheelt dit veel geld en het is minder belastend voor het milieu. Naast het gebruik van bijvoorbeeld de sensorkraan en de sensor gestuurde spoelknop, kunt u ook voor dispensers kiezen met ingebouwde sensor. Zowel voor het handen wassen (zeepdispenser) als handen drogen (handdoekdispenser) levert dit gemiddeld een besparing op van 20%.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van sensortechnologie is dat het fysieke contact met dispensers vermindert wordt. Kraan-, spoelknoppen en andere contactvlakken zijn namelijk dé plekken voor bacteriën om zich te verspreiden en vermenigvuldigen.

2. Soort vullingen maken een groot verschil

Voor zowel de vullingen van zeepdispensers, handdoekdispensers als toiletroldispensers zijn er een aantal makkelijke tips die direct zorgen voor minder verbruik. Het gebruik van zeepschuim in plaats van zeep zorgt voor bijvoorbeeld 53% minder zeepverbruik. Wanneer u gebruik maakt van katoenrollen, gebruik dan BIO katoen van bijvoorbeeld CWS. Dit zorgt voor 48% minder CO2 uitstoot en tot 79% minder afval in verhouding tot gewoon katoen. Gebruikt u liever papier in plaats van katoen? Kijk dan eens naar diverse Cradle to Cradle oplossingen.

Ook op het gebied van toiletpapier zijn de laatste jaren steeds meer Cradle to Cradle alternatieven, waaronder Black Satino of E-Tissue. Daarnaast wordt er steeds beter gekeken naar mate van verspilling, zo zijn er bijvoorbeeld ook de Tork coreless toiletrollen, die geen kartonnen rol hebben en dus geen onnodig afval.

 

Voorkom ook eenvoudige fouten die zorgdragen voor verspilling. Een verkeerde vulwijze en het onjuist inzetten van vullingen in combinatie dispensers zijn de grootste boosdoeners. Wat dat betekent? Toiletrollen die op de grond hangen en het gebruik van veel te veel papieren handdoekjes per droogbeurt. Verkeerd gebruik zorgt voor tot wel meer dan 50% verspilling van de vullingen.

4. Inventieve dispensers

Naast milieuvriendelijke vullingen worden ook de dispensers steeds ‘slimmer’ in gebruik. Neem bijvoorbeeld het Tork SmartOne-toiletpapiersysteem. Dit levert op unieke wijze één hygiënisch vel per keer, waardoor het verbruik tot 40% wordt verminderd ten opzichte van traditionele jumboroldispensers.

Ook op het gebied van luchtdroging zijn er inventieve mogelijkheden zoals de Dyson Airblade Tap, een kraan en handdroger in één. Geen grote dispensers aan de muur maar een geïntegreerde oplossing die slechts 4,0 gr. CO2 per droogbeurt produceert.

5. Afval & hergebruik

Wanneer u uw sanitair duurzamer wilt inrichten is het ook van belang om te kijken naar oplossingen voor het verminderen van afval. Een voorbeeld hiervan is een recycleservice voor papieren handdoeken zoals Tork PaperCircle. Een complete oplossing voor het verminderen van afval en het verlagen van uw ecologische voetafdruk met tenminste 40%, waarbij uw gebruikte handdoekjes worden lokaal omgezet naar hygiëne tissueproducten. Ook Future Lab by Satino van de producent Wepa en E-Tissue 100% circulaire hygienepapier van MTS Europroducts zijn initiatieven om uw circulaire ambities te realiseren. Men heeft dit innovatieplatform opgericht om samen met klanten unieke kringloopconcepten vorm te geven. Zo wordt bijvoorbeeld een gedeelte van het afval van een organisatie, zoals koffiebekers en oud papier, als grondstof in te zetten in het productieproces voor duurzaam hygiënepapier.

Naast het recyclen van vullingen kunt u uw dispensers ook op diverse manieren een tweede leven geven. Dit kan via uw leverancier maar ook veel goede doelen en vrijwilligersorganisaties staan geregeld te springen om gebruikte dispensers in te zetten.

Deel deze pagina
+